logo www.orastieinfo.ro

PAGINA
MUNICIPIULUI
ORĂȘTIE


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 6

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 36

Dan Orghici - Carte de vânzare

Sunt Dan Orghici şi din nefericire pentru mine şi pentru familia mea, am contactat o boală rară. Adevărat, mai fost-au asemenea mie, bolnavi mult mai grav, dar nu a fost leac nici pentru dânşii. Toţi au murit, unii mai tineri, trăiesc şi azi. Nici eu nu mă simt prea bine. Nu fac încă biluţe şi nici nu umblu pe Siret, nu am încă drept hobby corida şi nici nu mai beau. Dar sufăr de aceeaşi boală la fel ca ei.

Boala mea se numeşte scriitorită cronică. Nu are leac, se zice că se poate trata cu indiferenţă. Sau cu împachetări în pământ de la doi metri şi parastozol la patruzeci de zile.

Cu alte cuvinte, scriu. Scriu pentru a nu deveni un filosof obosit de propria filosofie, scriu sătul fiind de părinţii ce-şi educă copiii la televizor sau calculator, scriu pentru a fi ceea ce sunt şi pentru a crea alternativa cărţilor necitite.

Acestea fiind spuse vreau să vă prezint spre vânare două cărți.


Fumuri de „palian” despre care Eugen Evu scria:
Dan Orghici observă cu aplicaţie pedagogică (ne ambetată de reformele lui Funeriu et comp), dar nici de vechile „pravile” ceauşiste „eseistico-jurnalistic, cutare eveniment şcolar, mai ales din lumea scrisului din şcoli; face portrete pertinent-juste, îndurerate dar iubitoare-empatice faţă cu noua generaţie, schiţe de portret, comentariu critic, frumos exprimate: (v.notele la desenele elevei Raluca Munteanu, din scrierile căreia citează relevant):
„Şi credeţi-mă, merită să le vedeţi. Este într-adevăr o trecere de la benzile desenate la desenul în sine. Dar, din desene răzbate starea de spirit, poţi simţi uşa închisă la care nu mai are rost ca să baţi, poţi râde cu claunul ce râde şi plânge, cum la fel de mult ai vrea să mângâi faţa domnişoarei încruntate. Răzbate Harry Potter al cunoscutei J.K.Rowling şi stilul Emo, cum la fel se zbat (şi din pricina vârstei), culorile multe ale toamnei. Ce mai, un copil talentat, ce se vrea un adevărat OM. Bun exemplu, nu crezi al meu amic? (25 lei)


Apoi „Cioplituri de țăruză” , despre care Marian Pândaru Bârgău menționează:
„Dan Orghici aparține unei urbe cu tradiție publicistică, ceea ce poate fi și o povară, ca memorie culturală, dar și un psiho-stimul. Proza scurtă, evocarea, evenimentul ce tinde a fi semnificant-semiotic, notația scurtă compozitivă fac dinamica atractivă la lectură”, după opinia lui Eugen Evu din „Pseudo-prefață” la acest volum.

Într-adevăr, acest volum conturează personalitatea lui Dan Orghici: spirit polemic, constanța sa atitudinală față de realitatea aceasta anormală – cu o față gravă și responsabilă, cooperant și flexibil, cu un accentuat simț al umorului, dar și cu vădite chemări spre spiritul creștin. Vom pătrunde în aceste varii ipoteze, ilustrându-le selectiv cu „piese” ale volumului, pe care l-am fi dorit mai puțin divizat. (30 lei)  • Comentarii
  • Comentarii pe Facebook
  • Statistici


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 151
Puteți folosi tag-urile HTML bold, italic, underline.
Comentariile care conțin: insulte, atacuri la persoană, chestii rasiste sau alte mizerii, vor fi șterse. De asemenea îmi rezerv dreptul de a șterge comentariile care îmi displac.

Numele:

E-mail (nu va fi publicat):

Website (nu este obligatoriu):

Mesaj:

Încă nu este implementat.