logo www.orastieinfo.ro

PAGINA
MUNICIPIULUI
ORĂȘTIE


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 6

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 36

Despre migratorii germani, huni și slavi.


Citeam, acuma câteva zile, pe Facebook, un comentariu la o fotografie de a mea cu poarta de intrare în cetate și bisericile din incintă, în care eram întrebat (aici mă străduiesc să reproduc cât mai apropiat comentariul) de ce nu am fotografiat ceva care să reprezinte lucruri făcute de români și nu de migratori (nemți, huni sau slavi).
- Poftim? ...mă mir eu pe mesageria privată.
- Este ADEVĂRUL. Mi se raspunde răstit, cu majuscule.
Astfel de cuvinte nu le dau atenție când vin din partea unor sudiști, goi în cap, veniți în Transilvania împinși de foame, care își latră naționalismul prin colțuri, Dar când aud așa ceva din partea unui om al locului, născut prin 'prejurul Orăștiei, a unei persoane sexagenare cu pretenții de Mecena, atunci chiar că rămân stupefiat.
Comentariul, pe lângă că era off-topic, mai suna a xenofobie, rasism și sămânță de ceartă, așa că l-am șters și am recomandat respectuos interlocutorului să-și caute alt loc unde să-și verse frustrarea.

S-o iau pe îndelete.
Orice biped care suflă și are IQ-ul peste 40 a învățat în clasele primare, că hunii nu sunt același lucru cu ungurii. Mă refer la acei unguri cu care împărțim aerul aici în Transilvania. Huni au fost un popor de origine turcică, au ajuns în Europa venind de undeva din centrul Asiei. Cuvântul "turcic" să nu vă facă să credeți că semănau cu locuitorii Turciei din ziua de astăzi.
Ungurii au fost un popor de origine fino-ugrică (la fel ca finlandezii), avându-și originea undeva între munții Urali și stepele asiatice. S-au așezat în câmpia Pannoniei în secolele IX-X.
600 de ani distanță între huni și unguri, și nici o legatură între ei în afară că s-au așezat pe aproximativ același teritoriu. Mai târziu au apărut teorii de-ale ungurilor care-și pretind descendența din huni, numele Attila a devenit un nume comun la ei, dar asta-i altă poveste.
Ajungem la sus-numiții migratori germani. Hai să le zicem în continuare sași așa cum le zice toată lumea.
Ăștia-s ăia care au pus piatra de temelie a Orăștiei. Au venit din Flandra și regiunea Luxemburgului, chemați fiind de regii Ungariei să colonizeze, să dezvolte economic și să apere granița sudică a Transilvaniei. De-a lungul evului mediu au rezistat eroic pe poziții, încasând pumni în plex de la mongoli, turci sau voievozi munteni care încercau să-și astupe găurile din buget jefuind orașele săsești. Acuma câteva zeci de ani Ceaușescu i-a vândut RFG-ului. În prezent, când am descoperit ce rău e fără ei, ne chinuim să-i aducem înapoi.
Despre slavi nu știu prea multe. Probabil că în balta noastră genetică înoată o mulțime de gene slave, rămase pe-aici din evul mediu, perioada aia din istorie din care nu ne-au rămas prea multe informații.
Lămuririle de mai sus sunt pentru cine a băut cerneala în scoală în loc s-o folosească pentru scris.

Pentru interlocutorul meu și pentru ce-i de-o minte cu el. Orăștia a fost și este un oraș multietnic și multiconfesional. Fotografia cu pricina tocmai asta vroia să arate.
Să te referi la sași sau unguri numindu-i migratori și huni mi se pare o grosolănie gratuită. Ca români cum v-ați fi simțit să fiți făcuți - să-l citez numai pe Hristo Stoicikov - mămăligari? Nu-i plăcut, 'ai?  • Comentarii
  • Comentarii pe Facebook
  • Statistici


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 151
Puteți folosi tag-urile HTML bold, italic, underline.
Comentariile care conțin: insulte, atacuri la persoană, chestii rasiste sau alte mizerii, vor fi șterse. De asemenea îmi rezerv dreptul de a șterge comentariile care îmi displac.

Numele:

E-mail (nu va fi publicat):

Website (nu este obligatoriu):

Mesaj:

Încă nu este implementat.