logo www.orastieinfo.ro

PAGINA
MUNICIPIULUI
ORĂȘTIE


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 6

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 36

Despre Raspberry PI

Omenirea se imbecilizează. Încet și sigur.
De o părere asemănătoare - deși se exprima mult mai subtil și elegant, că-i englez ce naiba - este Eben Upton, președintele fundației Rasberry Pi.
El și un grup de colegi de la Cambridge sunt îngrijorați de calitatea tot mai scăzută a candidaților la cursul de Știința Calculatoarelor. Dacă acuma 20-30 de ani, când Sinclair Spectrum-urile și clonele aferente - cei mai bătrâni de 30 de ani știu despre ce-i vorba - bântuiau pe mesele geeks-ilor, fiecare candidat se descurca într-unul sau două limbaje de programare, în ziua de astăzi cu greu mai găsești pe cineva care să știe face o pagină web.
Zic ei că ar fi câteva cauze de vină pentru scăderea calității aplicanților la cursul de Calculatoare. O cauză principală ar fi lipsa unui calculator ieftin, care să și-l permită oricine, pe care să poată învăța ABC-ul programării. Ceva în genul Amiga, BBC Micro, ZX Spectrum, Commodore 64 ale anilor '80, dar mai ieftin.
Așa că s-or decis să facă ceva. Și pe ceva-ul ăla să-l numească Raspberry Pi. Și să fie ieftin astfel încât oricine să și-l permită, cam până în 35$.
Pe scurt: Rasberry Pi este un calculator de mărimea unui card de credit.
Pe lung: Rasberry Pi este construit pe o platformă "system on a chip" Broadcom BCM2835 care conține CPU, GPU, DSP și SDRAM.
- procesor: ARM1176JZF-S funcționează la o frecvență de 700 MHz.
- procesor grafic Broadcom VideoCore IV, capabil de decodare h.264/MPEG-4 AVC 1080p30fps.
- memorie 256 MB SDRAM (partajată cu procesorul video)
- 1 sau 2 porturi USB
- ieșiri audio - video, poate fi conectat la un televizor obișnuit.
- în loc de hard-disk sau SSD folosește un SD card.
- ca sistem de operare poate fi folosit Raspbian (o clonă de Debian Linux modificată special pentru Rasberry Pi), ArchLinux (varianta pentru procesoare ARM), Fedora și-au manifestat intenția de a contribui cu Raspberry Pi Fedora Remix, Slackware ARM, se lucrează la portarea Android, și ăsta-i numai începutul.
- 10/100 Ethernet (RJ45) încorporat, doar pentru versiunea de 35$.
- I/O GPIO, UART, I²C bus.
Ca putere de calcul este oarecum echivalent cu un PC de acuma 9-10 ani.
Limbaje de programare: Python, C, Perl, BBC Basic.
Exista două variante de Raspberry Pi. Cea care costă 25$ fără conectivitate Ethernet, iar cea de 35$ cu Ethernet. Datorită cererii se pare că în viitor se va produce doar varianta de 35$. Publicul țintă este format din copii care vor sa înceapă să învețe programare, pasionați de electronică și robotică, oameni fără mari posibilități materiale care astfel își pot cumpăra un calculator cu 25$-35$ pe care pot naviga pe Internet, edita texte, calcul tabelar și chiar juca jocuri. Dacă analizăm raportul preț/performanță aceste mini-calculatoare ar fi numai bune pentru școlile din România.
În România poate fi comandat online de aici: http://www.robofun.ro/RASPBERRY-PI-B. Pe pagină puteți găsi și ceva tutoriale.

iLikeIT: Raspberry Pi, computerul ieftin, performant si la fel de mic ca o carte de vizita: http://stirileprotv.ro/stiri/ilikeit/ilikeit-raspberry-pi-calculatorul-ieftin-performant-si-la-fel-de-mic-ca-o-carte-de-vizita.html
  • Comentarii
  • Comentarii pe Facebook
  • Statistici


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 151
Puteți folosi tag-urile HTML bold, italic, underline.
Comentariile care conțin: insulte, atacuri la persoană, chestii rasiste sau alte mizerii, vor fi șterse. De asemenea îmi rezerv dreptul de a șterge comentariile care îmi displac.

Numele:

E-mail (nu va fi publicat):

Website (nu este obligatoriu):

Mesaj:

Încă nu este implementat.