logo www.orastieinfo.ro

PAGINA
MUNICIPIULUI
ORĂȘTIE


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 6

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 36

Vizita prințului moștenitor Carol în Orăștie

La începutul lunii aprilie a anului 1919, prințul Carol (viitorul rege Carol al II-lea) face un turneu prin orașele Ardealului. Începe cu Brașovul, urmează Făgăraș unde este întâmpinat de Dr. Aurel Vlad, la Sibiu este întâmpinat de Iuliu Maniu. Din Sibiu pleacă - însoțit de Iuliu Maniu, Aurel Vlad și Silviu Dragomir spre Sebeș și Alba-Iulia. Urmează Blaj, Vințul-de-jos, Orăștie, Săliște.

Drumul pâna la Orăștie a fost o adevarată sărbătoare. Toate satele prin cari a trecut i-a făcut înaltului oaspe cea mai călduroasă primire, întâmpinându-l cu aclamațiuni nesfârșite pline de mare însuflețire. Cu deosebire la Vințul-de-Jos, în vechiul cerc electoral al președintelui Consiliului Dirigent, primirea a fost emoționantă. Oprindu-se automobilul sub arcul de triumf, preotul comunii i-a prezentat omagiile, iar fetele în minunate costume naționale i-au oferit buchete de flori.
La ora 10 a.m. Prințul a intrat in Orăștie, unde a fost așteptat de o escortă de călăreți, cari l'au condus până în oraș. Aci prefectul judetului, Dr. Vasinca, l'a salutat de bunăsosire. În piață, unde a fost ridicat un măreț arc de triumf, primarul orașului Dr. Boca a prezentat pânea și sarea tradiționale. Din partea domnișoarelor i s'au oferit mai multe buchete de flori, cari i-au acoperit automobilul. Un cor bine condus a intonat imnul regal însoțit de aclamațiunile furtunoase ale imensei mulțimi.
Apoi Prințul s'a dus spre platoul dela marginea orașului, unde-a inspectat trupele regimentului local de infanterie. Soldații s'au prezentat în mod admirabil. După ce a privit aproape două ore exercițiile trupelor, soldații au format careu în jurul A.S.R. care le-a vorbit îndemnându-i să păstreze virtuțile moștenite din bătrâni. La ora 1 ofițerii au oferit un banchet, la care au servit 12 domnișoare îmbrăcate în splendide costume naționale românești. După toastul comandantului regimentului, a vorbit Prințul moștenitor arătând partea de moștenire pe care o avem dela strămoșii nostri Daci. Acei oșteni mândri și viteji, care au preferat să moară, decât să-si vadă libertatea strivită. Școalele din Orăștie și comunele din jur au defilat pe dinaintea sa și A.S.R. a putut ceti de pe fețele lor mandre vechea Orăștie dacică; apoi Principele cu suita au părăsit orașul în cele mai călduroase ovațiuni.
(Însemnări din răsboiul României Mari de Dr. Vasile Bianu, medic colonel I.R. fost medic primar al spitalului I.C. Brătianu din Buzău, senator de Huedin. Cluj, Institutul de Arte Grafice "Ardealul", 1926. pag. 235)


  • Comentarii
  • Comentarii pe Facebook
  • Statistici


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 151
Puteți folosi tag-urile HTML bold, italic, underline.
Comentariile care conțin: insulte, atacuri la persoană, chestii rasiste sau alte mizerii, vor fi șterse. De asemenea îmi rezerv dreptul de a șterge comentariile care îmi displac.

Numele:

E-mail (nu va fi publicat):

Website (nu este obligatoriu):

Mesaj:

Încă nu este implementat.