logo www.orastieinfo.ro

PAGINA
MUNICIPIULUI
ORĂȘTIE


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 6

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 36

Pogromuri anti-evreiești la Orăștie

6 Noemvrie 1940.
După ce pe toate întreprinderile evreești din Orăștie (jud. Huniedoara), au fost placardate inscripții cu textul: "Atențiune! Prăvălie jidovească. Creștinii nu intră!"; legionarii Olariu Ioan, Terne Petru și Ciurdărescu, însoțiți de un gardian public, au închis următoarele magazine: Ludwig Mahler, Grünfeld Simion, Manghel Wilhelm, Nicolae Rosenfeld, Igner Samuile, Igner Desideria și Benea Carol. Tuturor li s'a pus în vedere că în termen de 15 zile trebue să vândă întreprinderile unui cumpărător etnic român, ba chiar s'a precizat că trebue să vândă numai cumpărătorilor legionari.
A doua zi organele de urmărire fiscală au sechestrat o parte din mărfuri pentru asigurarea plății impozitelor pe trimestrul Ianuarie-Martie 1941.
Toți locuitorii evrei din Orăștie au fost somați de o comisie legionară, ca până la 1 Decembrie 1940 să părăsească orașul.
Rezultatul acestei acțiuni a fost că în intervalul 6-25 Noembrie, 8 din cei 14 comercianți evrei din Orăștie au vândut întreprinderile. Prăvăliile acestora au fost redeschise. Faptele fiind reclamate Direcțiunii Generale a Siguranței Statului de către Federația Uniunilor de Comunități Evreești, s'a ordonat o anchetă care a fost făcuta la 25 Noembrie de către Prefectul județului, conducătorul din umbră al întregei acțiuni. Anchetatorul a dojenit pe evrei că s'au plâns la București, a cerut tuturor declarațiuni că nu au nimic de reclamat și a smuls celor 6 negustori care încă nu au lichidat avutul, făgădueli, consemnate în proces verbal, că vor vinde totul imediat. Magazinele lor au rămas închise.
Paralel cu acțiunea de jaf a avutului comercial, poliția legionară a confiscat toate aparatele de radio aflate în posesia evreilor Albert Rubinștein, Ludwig Mahler, Grünfeld Simion și Roth Desideriu.

(Cartea neagră. Fapte și documente. Suferințele evreilor din România 1940-1944. pag. 121-122. Autor: Matatias Carp. Atelierele grafice SOCEC & CO. S.A.R. București 1946.)


  • Comentarii
  • Comentarii pe Facebook
  • Statistici


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 151
Puteți folosi tag-urile HTML bold, italic, underline.
Comentariile care conțin: insulte, atacuri la persoană, chestii rasiste sau alte mizerii, vor fi șterse. De asemenea îmi rezerv dreptul de a șterge comentariile care îmi displac.

Numele:

E-mail (nu va fi publicat):

Website (nu este obligatoriu):

Mesaj:

Încă nu este implementat.