logo www.orastieinfo.ro

PAGINA
MUNICIPIULUI
ORĂȘTIE


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 6

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 36

Karl Johann Kirchner


9 aprilie 1821 Orăștie (Broos)– 1 martie 1850 Târgu-Mureș (Maros Vásárhely)
Poet sas, participant la luptele din 1849.


S-a născut în Orăștie (Broos) la 9 aprilie 1821.

A fost unul ditre fii pălărierului Johann Gottfried Kirchner. Primii ani de școală i-a făcut la școala elementară (Grammaticalschule) și la colegiul reformat unguresc. Din 1838 va studia la gimnaziul evanghelic (eng. Gymnasium) din Sibiu. În această perioadă îi apar primele poezii scrise pentru teatrul și corul bisericesc (Liedertafel) sub pseudonimul Karl Holm. După absolvirea gimnaziului (1844) studiază la Academia de Drept din Sibiu. O parte din poezii sunt publicate de către prietenul său, Johann Friedrich Geltch în culegerea „Cântece ale nemților din Ardeal”. Poeziile din această perioadă sunt scrise într-un ton melancolic, care se poate explica prin moartea mamei și a surorii sale.

După absolvirea facultății (1846) lucrează un timp ca funcționar al judecătoriei din Orăștie, unde ocazional practică avocatura. Se mută la Cluj, apoi la Târgu-Mureș. Ca urmare a mișcărilor revoluționare din primăvara anului 1848 trebuie să se întoarcă în orașul natal.

Când generalul Anton Freiherr von Puchner a adresat națiunii săsești și celor rămași credincioși Împăratului Austriei o chemare în vederea apărării coroanei și statului. În câteva zile s-au prezentat peste 1200 voluntari. Printre aceștia erau mulți juriști, colegi de-ai lui Kirchner din Ocna Sibiului (Salzburg), Simeria (Piski): Thallmayer, Theodor Fabini și Gustav Henrich. Aceștia s-au constituit sub forma unui batalion de vânători (Jägerbataillon), complet organizat în noiembrie 1848, iar in ianuarie 1849 luau parte la luptele împotriva armatei revoluționare maghiare condusă de Jósef Bem.

Divizia (die Division) - două companii - de vânători sași din care făcea parte și sublocotenentul (Unterlieutenant) Kirchner a participat la apărarea cetății Alba-Iulia, care la început a fost asediată de Jósef Bem, apoi de Stein.

Celelalte divizii ale batalionului de vânători au participat la luptele de la Sibiu, Ocna Sibiului, Orăștie, Simeria, Mediaș, Codlea, iar de aici au trecut în Muntenia. Cât timp a stat sub asediu la Alba-Iulia a scris două poezii. S-a îmbolnăvit de febră de care abia în noiembrie 1849 a reușit să se însănătoșească. La Alba-Iulia (Karlsburg) a fost avansat locotenent-major, iar aceasta l-a îndemnat să se pregătească pentru o carieră militară. S-a îmbolnavit de tifos – la fel ca mulți militri ai coroanei rămași în viață - și a murit la 1 martie 1850 în Târgu-Mureș.

Câțiva dintre camarazii de luptă au alcătuit o culegere cu poeziile sale. Unul din prieteni, Sternheim, a scris prefața acestei culegeri. Această prefață, mai mult o schiță biografică, relatează detaliat condițiile anilor 1848-1849 în care au fost scrise aceste poezii, iar la sfârșit sunt date informații despre statura și caracterul lui Kirchner. Poezii de Karl Kirchner. Brașov. Editura Johann Gött, 1852 cu o litografie: „Atacul podului în bătălia de la Simeria de către batalionul de vânători sași”.

Bibliografie:
Schriftsteller-Lexikon ober biographisch literärische Denk-Blätter der Sibenbürger Deutschen. Kronstadt 1870.
Österreichisches Biographisches Lexikon 1815-1950 Online-Edition.

Traducerea a fost făcută de către doamna Carmen Vasiu.
  • Comentarii
  • Comentarii pe Facebook
  • Statistici


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 151
Puteți folosi tag-urile HTML bold, italic, underline.
Comentariile care conțin: insulte, atacuri la persoană, chestii rasiste sau alte mizerii, vor fi șterse. De asemenea îmi rezerv dreptul de a șterge comentariile care îmi displac.

Numele:

E-mail (nu va fi publicat):

Website (nu este obligatoriu):

Mesaj:

Încă nu este implementat.