logo www.orastieinfo.ro

PAGINA
MUNICIPIULUI
ORĂȘTIE


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 6

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 36

Ioan Vesa

(23 septembrie 1913 - 20 august 1971)
preot greco-catolic, doctor în teologie


Ioan Vesa S-a născut la data de 23.09.1913 în Orăştie, jud. Hunedoara, ca fiu al unor muncitori simpli şi credincioşi, ortodocşi, români, Petru şi Ioana, veniţi şi aşezaţi în comuna Orăştie; tatăl fiind dulgher din satul Sohodor, iar mama din satul Răchita, jud. Alba; este al doilea din cei cinci copii.

Urmează şcoala primară şi gimnaziul la Orăştie, apoi Liceul "Aurel Vlaicu" între anii 1926-1930. Tatăl participă la primul război mondial, de unde se reîntoarce bolnav, în anul 1926 decedează, iar familia rămâne în grija mamei şi a fratelui mai mare.

În perioada liceului familia trece prin greutăţi materiale deosebite, mama doreşte să-l retragă de la şcoală, dar prin grija distinsului director prof. Aron Demian primeşte o bursă şi poate continua liceul, terminând al 4-lea din promoţia 1930. Fiind un elev eminent este recrutat de Mitropolia Romană-Unită Blaj şi primeşte o bursă pentru a studia la Roma la Colegiul Propaganda Fide din Pont Athenaeum Urbanum.

Între anii 1931 - 1938 studiază la Roma, obţine licenţa în filozofie, iar în 1938 doctoratul în teologie cu lucrarea redactată integral şi susţinută în limba latină "Despre valoarea dezlegărilor sacramentale ale prezviterilor orientali", cu magna cum laude, fiind unul dintre cei mai eminenţi şi sârguincioşi studenţi ce au studiat la Roma.

Are colegi veniţi din toate părţile lumii, cu care ramâne în amiciţie şi după revenirea în ţară. Participă la toate activităţile, acţiunile şi evenimentele ce se petrec la colegiu, legat de perioada Papei Pius al XI-lea. (Există un vast album cu fotografii din acei ani, îngrijit, cu mici adnotări). Printre românii din colegiu din acei ani: preot Şerban Nicolescu, Mihăileanu, Oprişa, Bejan Paul, Popa iar în 1933 preot Armeanu din satul Pricaz - zona Orăştie.

Colegii îl caracterizează ca fiind un spirit deschis, sociabil, modest, primul la şcoală şi la năzbâtii.
După revenirea în ţară activitatea preotului Ioan Vesa se poate împărţi în 3 etape:
1. perioada 01.IX.1938 - 30.IX.1948
2. perioada 01.X.1948 - 30.XI.1959
3. perioada 01.XII.1959 - 20.VIII.1971

Din punctul de vedere al conţinutului activitatea se divide în:
- activitate didactică;
- activitate bisericească;
- activitate ştiinţifică;

Perioada 11.X.1938 - 30.IX.1948.
Se încadrează în perioada desfăşurată în cadrul Mitropoliei Romano-Unite din Blaj.
Ca activitate bisericească : numit secretar Apostolic al Mitropoliei Blajului. I-au fost destinate o serie de atribuţii printre care:
- administrarea parohială la parohiile Maiskesti, Mura Mică, Drăguş.
- inspector pentru verificarea învăţământului primar şi secundar din Sebeş.
- asesor ordinar la Tribunalul pt. cadrele bisericeşti
- notar consistorial
- detaşări în Nordul Moldovei pentru organizarea bisericilor greco-catolice din Pojorâta, Capu Cotului şi alte sate din Gura Humorului.
Activitate ştiinţifică:
- curs Partologic pag. îm fol. 324. - Istoria Bisericii Universale pâna la anul 1517 = 1024 pagini utilizate de studenţi în teologie.
- în anul 1946 manuscrisul "Istoria Bisericii Universale" a fost dat de Mitropolia Romano-Unită Blaj la cenzura şi a fost acordat calificativul "imprimator" pentru a fi tipărit.
Nu a reuşit să realizeze acest lucru, urmând evenimentele premergatoare anului 1948.

Perioada 21.X.1948 - 30.XI.1959
Încă din 1946 se face propunerea Nunţiului apostolic din România pentru trimitatrea lui în America, pentru Clevelend, cu aprobarea Mitropoliei Romano-Unite din Blaj cu întocmirea formalităţilor şi a paşaportului eliberat de poliţia Blaj la 12.XII.1947. Nu s-a realizat plecarea din cauza evenimentelor ce au urmat, având reţineri şi din cauza familiei, în mod deosebit a mamei sale faţă de care a avut un ataşament excepţional.
În 1948 se desfiinţează biserica greco-catolică şi începe prigoana slujitorilor ei şi în special a episcopilor şi celor care au studiat în străinatate.
În cursul anului 1948 au început presiuni asupra sa din partea securităţii locale pentru aderare la ortodoxie. A fost nevoit să ia drumul peregrinărilor prin ţară spre a-şi pierde urma, perioadă ce a durat pâna în 1949 când obosit moral s-a întors la Orăştie, acasă la mama sa.
Din cauza presiunilor şi negăsind un serviciu adecvat capacităţii sale a lucrat ca muncitor necalificat în perioada 7.X.1949 - 31.XII.1950; la CFR districtul Simeria ca lucrător la linie: 1.IV.1949 - 1.VI.1950; 1.II.1951 - 3.VIII.1951 planificator, la aceste servicii fiind pe perioade scurte din cauza agenţilor securităţii.
Ne acceptând aderarea la unificare s-a trecut la arestarea sa şi prin sentinţa Tribunalului Militar Nr. 135/27.II. condamnat la 5 ani detenţie pentru delict de uneltire împotriva ordinii sociale pentru fapte legate de fosta Biserică Unită din Ardeal, cu drept de muncă.
Despre perioada de detenţie nu se cunosc prea multe amănunte, deoarece nu vorbea despre acestea. Singurul fapt cunoscut este faptul că a lucrat la minele de plumb de la Baia Mare şi fiind intoxicat cu plumb a rămas cu nişte cicatrice foarte urâte la gât, datorită condiţiilor rudimentare în care a fost operat.
A ispăşit 4 ani şi 2 luni când s-a reîntors acasă la Orăştie. S-a încadrat în câmpul muncii cu greu, schimbând locurile de munca datorită şicanărilor securităţii de atunci:
- 1.XI.1955 - 23.VIII.1956 centrul de colectare a tutunului Sebe şi Orăştie.
- 1956 - 1957 magaziner principal la I.C.S.A Orăştie.
- 21.III.1958 - 15.II.1959 magaziner la Orăştie.
Presiunile exercitate de securitate pentru trecerea la ortodoxie din detenţie, apoi chemat la Deva în vara anului 1959 pentru convingere; lungile discuţii cu foşti colegi, prieteni şi mai ales ale vicarului Belascu şi Astideanu viitor episcop de Arad, rugaminţile mamei sale şi ale familiei, sănătatea zdruncinată în lupta cu sine însuşi pentru a învinge dilema covârşitoare în care se găsea, când numai vocea spiritului trebuia să vorbească, a înţeles să sacrifice convingerile sale intime şi a acceptat propunerea de a fi încadrat la Institutul Teologic de grad universitar din Bucureşti.

Perioada 01.XII.1959 - 20.VIII.1971
Constrâns de situaţia deceniului 1948 - 1958, cu sănătatea ruinată, cu mijloace de existenţă nesigure şi mai cu seamă presiuni ale organelor de securitate, a acceptat cu zbuciumul şi luptele interioare pe care le-a avut cu sine, să revină la religia ortodoxă, ocupând funcţia potrivit pregătirii sale teoretice şi practice. A funcţionat în cadrul Institutului Teologic de grad universitar din Bucureşti întreaga perioadă.
Activitatea bisericească:
- repartizat cu funcţia canonică la toate Duminicile şi sărbătorile de peste an la Mănăstirea Antim (1.X.1960 - 9.II.1966);
- repartizat ca paroh al bisericii Sf. Ecaterina, a Institutului Teologic în vederea pregatirii studenţilor.
Activitatea didactică:
- între anii 1959 - 1964 a funcţionat ca asistent la secţia istorică de la cursurile de licenţa a Institutului.
- între anii 1964 - 1970 a funcţionat Conferenţiar - Spiritual.
- în 1964 s-a făcut reabilitarea civilă.
Activitatea ştiinţifică:
- publicaţii la diferite reviste: Cultura Creştină, revista Mitropolia Olteniei, revista Mitropolia Banatului, revista Studiu Teologic.
- Publicarea predicilor din Duminicile anului în reviste: Glasul Bisericii şi revista Mitropolia Olteniei, un manunchi de predici minuţios lucrate.

Tragicul deznodământ din seara zilei de 20 august 1971 orele 19:50 a curmat fulgerător firul vieţii sale: accident de tren în gara Făurei unde a coborât pentru a lua apă.

Rămăşiţele pământeşti au fost aduse în Orăştie pentru că în repetate rânduri şi-a exprimat dorinţa ca în caz de deces neprevăzut doreşte să fie înmormântat în oraşul său natal, Orăştie.

S-a făcut întrerupere în Bucureşti şi a fost depus în paraclisul bisericii Sf. Ecaterina, fiind prohodit de un sobor de 50 preoţi aflaţi la reciclare la Institut. I s-au acordat odăjdiile, biserica în care se îmbracă preoţii. Cuvântul de adio a fost rostit de distinsul rector de atunci al Institutului dl. prof. dr. Nicolae Nicolaescu. Conducerea Institutului a preconizat înmormântarea la Mănăstirea Cernica ce aparţinea institutului, însă la cererea familiei s-a continuat drumul spre Orăştie până la casa părintească, în ziua de 23.VIII.1971 orele 21, unde poposeşte pentru ultima dată.

În 24.VIII.1971 orele 14:30 s-a făcut slujba de înmormântare obişnuită, a fost condus şi depus în catedrala din Orăştie, unde s-a săvârşit în continuare slujba de înmormântare de un sobor de clerici format din:
P. S. Sa Episcopul Vasile Coman în calitate de coleg de liceu.
P.C. vicar mitropolitan Traian Dusa Sibiu
Preotii Pavelioniu Valer, Stanciu Zaharie, Fugaciu Grecu Romul, Munteanu Valer, Petric Avram, Popovici R.

Cuvântarile prin care se reliefează viaţa şi activitatea ca preot şi profesor au fost prezentate de :
Pr. prof. dr. Ion Rămurean de la Institutul Teologic Universitar Bucureşti
P. S. Sa vicar Belaşcu Traian
Studentul Gusa George în numele studentilor din Institutul Teologic
P.S. Sa Episcopul Oradiei dr. Vasile Coman
De la catedrala din Orăştie a fost condus spre cimitirul ortodox din Orăştie în sunetul stins al clopotelor, a melodiilor duioase intonate de corul catedralei în plânsul mulţimii. La cimitir dupa un scurt serviciu religios a cuvântat pr. protopop Petric Avram.

Dumnezeu să-l odihnească!
  • Comentarii
  • Comentarii pe Facebook
  • Statistici


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 151
Mihai-Lucian Radu
2014-11-18 22:20:16

Buna ziua, Numele meu este Mihai-Lucian Radu si fac parte dintr-o echipa tanara ce isi propune sa creeze un site web de promovare a Romaniei pe plan intern si international. Proiectul nostru este in faza de inceput, de documentare asupra obiectivelor turistice de interes din Romania. Bineinteles ca si orasul Orastie isi va avea locul si va fi prezentat in cadrul site-ului nostru. Rugamintea noastra este daca putem prelua informatii de pe site-ul dumneavoastra in cadrul proiectului. Site-ul web se va numi http://tripscheme.com/. Va multumim! Cu respect, Mihai-Lucian Radu membru fondator al echipei proiectului tripscheme.com
Adrian
2014-11-20 07:48:01

Puteți să preluați ce vreți. Doar să indicați sursele bibliografice, acolo unde ele există. Succes cu site-ul.
Puteți folosi tag-urile HTML bold, italic, underline.
Comentariile care conțin: insulte, atacuri la persoană, chestii rasiste sau alte mizerii, vor fi șterse. De asemenea îmi rezerv dreptul de a șterge comentariile care îmi displac.

Numele:

E-mail (nu va fi publicat):

Website (nu este obligatoriu):

Mesaj:

Încă nu este implementat.