logo www.orastieinfo.ro

PAGINA
MUNICIPIULUI
ORĂȘTIE


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 6

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 36

Elizabeth Roboz Einstein

1904 Orăștie, atunci Szászváros, Austro-Ungaria - 9 ianuarie 1995 Berkeley, California)
chimist, biochimist, neurochimist, neorobiolog


S-a născut la Orăştie, (pe vremea aceea Szászváros, Austro-Ungaria) în anul 1902 în familia rabinului Roboz. A avut cinci fraţi.

A studiat la chimia şi fizica la Universitatea din Budapesta, apoi la Universitatea din Viena unde a luat doctoratul "summa cum laude" (1928).

Emigrează în S.U.A (1939) unde se căsătoreşte cu Hans Albert Einstein (5 iunie 1959), fiul fizicianului Albert Einstein, inginer şi profesor la Berkeley.

Și-a început cariera ca chimist, apoi biochimist, iar la urmă neurochimist. A studiat și a lucrat la Georgetown, California Institute of Technology, Stanford și University of California, prima dată la San Francisco apoi la Berkeley. Contribuțiile științifice majore sunt în domeniul dezvoltării neurobiologiei ca știință. S-a ocupat de studierea tecii de mielină a nervilor, izolarea și cercetarea proteinelor de bază din care este formată mielina. A avut o contribuție hotărâtoare la înțelegerea etiopatogenezei encefalomielitei alergice, autoimunizareaei împotriva mielinei (și implicit împotriva proteinelor de bază dincare este formată mielina), sclerozei multiplă care este principala boală datorată bolilor de demielinizare. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalele de știință ale vremii, totul culmminând cu publicarea cărții "Proteins of the Brains and the Cerebrospinal Fluid in Health and Disease" (C. C. Thomas, Springfield H., 1982). O ediție înbunătățită a acestei cărți a fost publicată în limba rusă.

Cu timpul, diversificându-și aria de interese, a ajuns să lucreze la Laboratoarele Berkeley, având ca temă de cercetare efectul hormonilor tiroidieni asupra mielinogenezei. Rezultatele obținute aici au ajutat la o mai bună înțelegere a legăturii creier-glande endocrine și la dezvoltarea terapiei cu hormoni aplicată la copiii născuți cu hipotiroidism.

În timpul șederii la Berkeley a scris biografia soțului ei, profesorul de inginerie hidraulică Hans Albert Einstein. A rezultat cartea "Hans Albert Einstein: Reminiscences of his Life and our Life Together" (Iowa, Iowa Institute of Hydraulic Research University of Iowa, 1992).

Ca omagiu i-a fost dedicat un număr din revista Neurochemical Research (Vol. 9, No. 10, 1984). În prefață se spune "nu este nici o exagerare că deplina înțelegere a sclerozei multiple, diagnosticul și tratamentele le datorăm muncii biochimistului Elizabeth Roboz Einstein".

Moare la 9 ianuarie 1995 la Berkeley - California.

Bibliografie:
The Biographical Dictionary of Women in Science - Pioneering Lives from Ancient Times to the Mid-20th Century by Marilyn Bailey Ogilvie, Joy Dorothy. Published by Taylor & Francis, 2000.
  • Comentarii
  • Comentarii pe Facebook
  • Statistici


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 151
Puteți folosi tag-urile HTML bold, italic, underline.
Comentariile care conțin: insulte, atacuri la persoană, chestii rasiste sau alte mizerii, vor fi șterse. De asemenea îmi rezerv dreptul de a șterge comentariile care îmi displac.

Numele:

E-mail (nu va fi publicat):

Website (nu este obligatoriu):

Mesaj:

Încă nu este implementat.