logo www.orastieinfo.ro

PAGINA
MUNICIPIULUI
ORĂȘTIE


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 6

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 36

Dr. Petru Groza

(7 decembrie 1884 - 7 ianuarie 1958)
avocat, doctor în drept, prim-ministru al României (6 martie 1945 - 2 iunie 1952)


Dr. Petru Groza Dr. Petru Groza a fost un politician român, cel mai bine cunoscut ca prim-ministru al primului guvern format de comunişti, la începuturile ocupaţiei de către Uniunea Sovietică. A fost Preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române în perioada: 2 iunie 1952 - 7 ianuarie 1958.

Groza s-a afirmat ca figură publică la sfârşitul primului război mondial ca ctitor de biserici, membru de seamă al Partidului Naţional Român şi membru al Consiliului Director din Transilvania. În 1933 Groza a fondat o organizaţie politică de stânga numită Frontul Plugarilor. Datorită acestui lucru a fost poreclit de către adversarii politici "Burghezul Roşu".

A devenit prim ministru în 1945 când Nicolae Rădescu - un general al Armatei Române care a deţinut puterea pentru scurt timp după sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial - a fost nevoit să demisioneze forţat de trimisul Uniunii Sovietice, Comisar al Poporului Pentru Afaceri Externe, Andrei Y. Vishinsky. În timpul mandatului lui Groza ca prim-ministru regele Mihai I a fost forţat sa abdice, ţara şi-a schimbat denumirea în Republica Populară Română. A fost urmat la Pereşedinţia Consiliului de Miniştri de Gheorghe Gheorghiu-Dej în anul 1952.
A murit în anul 1958 din cauza unor complicaţii survenite după o operaţie la stomac.Petru Groza s-a născut la Băcia, un oraş în apropiere de Deva în Transilvania (la acea vreme parte a Austro-Ungariei), ca unul din cei trei fraţi ai unei familii înstărite. Tatăl era preot ortodox.
Şcoala primară a facut-o în Orăştie (Szászváros la acea vreme) la Colegiul Reformat Kún. Studiile superioare le-a început la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Economice a Universităţii din Budapesta. Cu ajutorul contelui Apponyi reuşeşte să plece în străinătate pentru a studia la Politehnica din Berlin. În anul 1906 începe o lungă călătorie prin Europa, îl vizitează în martie pe Traian Vuia la Paris, în aprilie soseşte la Londra, urmează Bruxelles şi Koln. Va rămâne la Leipzich unde se va înscrie la Universitatea de Drept Comercial şi Economie Politică. În 1907 îşi încheie studiile universitare şi obţine titlul de doctor. Tot restul vieţii nu va renunţa la particula "Dr." dinaintea numelui.

S-a stabilit la Deva pentru a profesa avocatura. În 1918 s-a lansat pe scena politică ca membru al Partidului Naţional, obţine un post în Consiliul Director din Transilvania. Devine membru în Sinodul Bisericii Ortodoxe din Sibiu.

Referinţe:
Petru Groza, ultimul burghez - o biografie - Dorin-Liviu Bâtfoi
Adio lumii vechi - Memorii - Petru Groza

Legaturi externe:
  • Comentarii
  • Comentarii pe Facebook
  • Statistici


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 151
Puteți folosi tag-urile HTML bold, italic, underline.
Comentariile care conțin: insulte, atacuri la persoană, chestii rasiste sau alte mizerii, vor fi șterse. De asemenea îmi rezerv dreptul de a șterge comentariile care îmi displac.

Numele:

E-mail (nu va fi publicat):

Website (nu este obligatoriu):

Mesaj:

Încă nu este implementat.