logo www.orastieinfo.ro

PAGINA
MUNICIPIULUI
ORĂȘTIE


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 6

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 36

Gavril Todica

(1877 - 1946),
ziarist, astronom


Gavril Todica S-a născut la 3 februarie 1877, la Iclodul Mare (Gherla), Judeţul Cluj, fiind al patrulea din cei 13 copii ai familiei Todica.

După terminarea claselor primare, urmează liceul în oraşele Gherla, Năsăud, Dej, Bistriţa, Braşov, Alba-Iulia, unde şi-a luat şi bacalaureatul. A urmat cursurile Facultăţii de Chimie din Bucureşti, completându-şi cunoştinţele prin audierea altor cursuri, cum ar fi filosofia şi filologia. Îşi continuă studiile în Germania, la Altemburg, unde se remarcă drept unul din cei mai buni studenţi la cursul de Chimie industrială. Deşi i s-a propus un post important în cadrul unei societăţi chimice din Bombay, refuză această ofertă, dedicându-se muncii de răspândire a ştiinţei în propria ţară. În 1905 se stabileşte la Geoagiu, ocupând până în anul 1924 funcţia de contabil la Banca "Georgiana". Din acest an s-a ocupat în exclusivitate de ziaristică şi popularizarea ştiinţei.

A fost atras de astronomie, pentru care cu sacrificii materiale, şi-a creat un mic observator astronomic. La sugestia lui Camille Flammarion a fost ales, în anul 1905, membru corespondent al Societăţii Franceze de Astronomie. Anul următor a fost ales membru al Societăţii de Astronomie din Belgia.

În 1917, redactată şi scrisă aproape în totalitate de el, scoate revista "Convorbiri ştiinţifice" (1917 - 1923), revistă de ştiinţă şi cultură considerată unică cu acest profil în Transilvania la acea dată.

A fost unul dintre activiştii de frunte ai "Astrei", în domeniul popularizării ştiinţei,în calitate de conferenţiar şi membru corespondent al secţiunii ştiinţifice. S-a preocupat şi de ramurile ştiinţelor social-istorice, economice, filologice şi folclor.

S-a stins din viaţă la 23 aprilie 1946, la Geoagiu, judeţul Hunedoara.

Lucrări:
Convorbiri ştiinţifice 1917 - 1920
Studii ştiinţifice 1910 - 1912
Hades 1912
Studii de filozofie
Paradoxe
Palavre 1906

Referinţe:
Personalităţi hunedorene - Dicţionar, Biblioteca Judeţeană "Ovid Densuşianu", Deva 2000
  • Comentarii
  • Comentarii pe Facebook
  • Statistici


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 151
Puteți folosi tag-urile HTML bold, italic, underline.
Comentariile care conțin: insulte, atacuri la persoană, chestii rasiste sau alte mizerii, vor fi șterse. De asemenea îmi rezerv dreptul de a șterge comentariile care îmi displac.

Numele:

E-mail (nu va fi publicat):

Website (nu este obligatoriu):

Mesaj:

Încă nu este implementat.